Krispig rödkål..

Krispig rödkål efter inspiration från Alsace. Till skillnad från vårt traditionella sätt att tillaga rödkålen , då den blir lite grå och slak, så behåller den här varianten sin spänst. Smaken kan du sedan variera efter tycke. Här följer ett modifierat recept, lämpligt för oss som annars kokt traditionell rödkål.
För att laga krispig rödkål behöver du :
  • 1 rödkålshuvud ca : 1,5 kg
  • 1 sockerbit
  • 1 dl vinäger
  • 2 dl rödvin
  • 1 hg ank- eller gåsfett
  • 1 rödlök
  • 1 lagerblad
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 syrliga fasta äpple
  • salt och peppar

Så här tillagar du krispig rödkål: Avlägsna kålstocken. Strimla kålen fint och låt den ligga i kallt vatten minst :60 minuter. Har du tid på dig så låt den ligga under natten. Häll sedan bort vattnet. Blanda en marinad av sockerbiten, salt, peppar, vinäger samt rödvinet. Låt kålen marinera i 30 minuter. Hacka rödlöken och låt den fräsa på svag värme i fettet. Använd gärna en gjutjärnsgryta. Tillsätt kålen, marinaden, lagerblad och kryddnejlika. Lägg på lock och koka på svag värme i 1 ½ timma. Tillsätt kärnade, skalade och skivade äpple. Koka kålen ytterligare ½ timma.

Nu kar du en jättegod krispig rödkål som du portionerar upp vad du behöver för tillfället medan du fryser in överkottet, gärna i aluminiumformar som du vid behov kan värma direkt i ugnen. På så vis slipper du onödig disk. Den krispiga rödkålen är Gott till stekt fågel och skinkstek.

Behöver du ny gjutjärnsgryta har vi några proffsgrytor, helt i gjutjärn, att välja mellan

http://koksshopen.se/produkter/laga-mat/pa-spisen/grytor/

 

Krispig rödkål på Alsacevis

Krispig rödkål på tallrik

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.