Viltpaté

Viltpaté en höstaktivitet

Viltpaté passar, som bäst, nu när hösten gör sitt intåg. Det ligger ett stort värde i att ta tillvara säsongens matvariationer. Det finns också ett rikligt naturligt skafferi att hämta både råvaror och inspiration till härliga middagar. Lars är mycket duktig på den punkten. Men trots flera årliga försök om höstarna har jag inte lyckats få honom inspirerad av pumporna. Jag brukar köpa varje år lägga fram till honom och sjunga pumpans förträfflighet(mycket lättodlad och stor avkastning). Men icke så, något år har jag fått en sorts gratinerad men tråkig historia. Det blev sannerligen inte bättre i år när den stora fina pumpa jag köpte i Danmark soggade igen i skaftet föll ihop och tappade all sin vätska efter 3 dagar ( och det var inte lite vatten den släppte). Vet nu att det berodde på för mycket regn i september men den pumpan skulle man aldrig sålt..

Vi vänder tillbaka till vår viltpaté, det blir tryggare så. Till en viltpaté som räcker till ca 10 – 12 personer som förrätt använder du :

  • 500 gr rådjursfärs
  • 250 gr fläskfärs
  • 250 gr kycklinglever
  • 300 gr rimmat skivat fläsk utan svål
  • 2 tsk havssalt
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 10-12 enbär grovkrossade
  • lite timjan, nymald vitpeppar
  • 1 dl rött portvin
  • ( ½ dl cognac )

Så här tillagar du din viltpaté: Blanda rådjursfärs, fläskfärs samt kycklinglevern med saltet. Tillsätt resterande ingredienser, blanda väl. Klä botten av en 1 ½ l ugnsform på längden med 3 skivor rimmat fläsk, lägg på färsen, knacka formen lätt i bänkskivan och avsluta med 3 fläskskivor. Ställ formen i vattenbad i 175 C i ca : 60 minuter ( 75 C innertemperatur)

Gott att servera till viltpaté är fikonmarmelad och cornichon.

På hösten är det dags för vilt

hare och fasan på matmarknaden i Versailles

Vi vill också slå ett slag för kastanjerna så på höstkanten, antingen de hela i vatten eller som puré med vanilj. Du ser dem i butiken med länkarna här.

http://koksshopen.se/produkter/matvaror/kolonial/hela-kastanjer-439-g.html

http://koksshopen.se/produkter/matvaror/kolonial/kastanjepure-med-vanilj-100-g.html

 

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.