Stekjärn igen

Stekjärn i gjutjärn 

Stekjärn är lite speciella liksom vilka krav man har på hur de skall fungera. Vill man ha stekjärn som skal tåla hög värme för att en fin brun stekyta har man i princip 2 att välja mellan antingen gjutjärn eller kolstål . Båda klarar höga temperaturer. Stekjärnen i gjutjärn ger förutom stekytan ett extra järntillskott. På den negativa sidan är tyngden, som speciellt hos de större järnen, kan bli problem. Man kan inte heller diska dem med diskmedel utan bör skölja och torka av dem med papper. Behövs mer rengöring så testa med  grovt salt, som du under värme gnuggar in i järnet för att suga upp fett. Det gäller att vara rädd om stekytan som gör det otroligt lättstekt.

Stekjärn i kolstål

Om man inte vill och kan hantera gjutjärn finns stekjärn i kolstål. Samma fördel med att de tål hög värme men är inte alls lika tunga. De här järnen skall inte heller diskas för mycket. De kan då och då göras rent med diskmedel och kan också skrubbas med trollull men liksom för gjutjärnet skall man ta tillvara stekytan. De järn vi säljer har ingen beläggning som skall skuras bort innan man börjar använda dem. Beläggningen har bara ett syfte och det är att järnen inte skall rosta och se fula ut i butik. Beläggningen är svår och envis att ta bort. I stället kan viss missfärgning förekomma på våra järn, som kan få en lättare rostbeläggning enbart genom luftfuktighetens inverkan, men den tar du lätt bort med trollull. Stekjärn i stålplåt får inte stå över längre tid i vin men du kan kan naturligtvis bereda maten med vin på järnet. När du använt och diskat stekjärnet se till att du torkar det torrt med hushållspapper innan du ställer in det i pannskåpet.

Stekjärn i rostfritt med beläggning

Rostfria stekjärn med beläggning är inte tunga och behöver extra lite fett vid stekning men tål inte hög temperatur eller vassa redskap som i båda fall angriper ytan. De kan  också diskas och hållas rena på ett bättre sätt.

Vi har hittills haft en blandning av olika järn med sina olika egenskaper men var uppmärksam. När ytan på de belagda stekjärnen  börjar visa tecken på angrepp så släng dem. Ingen vet egentligen hur onyttig den trasiga beläggningen är om man får den i sig via maten. Vårt lilla extrajärn på 20 cm i diameter blir nu efter 4 år förpassat till soporna och ersatt av ett nytt i kolstål.

Se butiken

http://koksshopen.se/produkter/laga-mat/pa-spisen/stekpannor/stekpanna-kolstal-2

   

  

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.