Saltsill til midsommar

Nu är det inte långt till midsommar och i år tänker fixa vår  egen saltsill 

Ny saltsill sommarsill till midsommar och festen  en delikatess och dessutom lätt att göra. Sommarsillen är inte hållbar länge så salta bara in för vad som går åt under några veckor.

Så här gör du saltsill

Rör ihop en saltlake av 2 l vatten och 2 dl salt, lägg i 1 kg sillfilé som får ligga i ca 1 timma. Ta upp och låt filéerna rinna av.  Varva dem i en skål eller bunke med en blandning bestående av 5 dl grovt salt, 1/2 dl strösocker och färsk dill. Bottna och avsluta med saltblandningen. Lägg på en tallrik som tyngd. Ställ kallt i ca:  3 veckor. Midsommarsillen blötlägger du någon timma före servering. Servera med kokt färskpotatis, gräslök, grovt syrligt rågbröd samt skivad slanggurka i gräddfil.

Slanggurka i gräddfil: Skala och skiva en slanggurka strö på lite salt och låt stå svalt en timma. Krama ur spadet och blanda gurkan i en skål med gräddfil. Serveras kyld så att gurkan blir spröd.

Om det till äventyrs blir något över efter midsommarfirandet kan du  göra Savoy Grills sill special, som Lucia Lendrop skapade På 60 talet. Då kostade den 5:- enligt dåtidens matsedel. Lucia blandade helt enkelt ihop sillen, gräslöken med gräddfilen och servera på grovt bröd. Sill special blev en höjdare som förrätt i Grillen.

Mer inspiration till midsommar  besök vår e-handel www.koksshopen.se   http://www.koksshopen.se

 

Sill i väntan på saltning

Färsk sill i låda

 

No comments yet.

Kommentera

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.