Röka lax i en ångkokare och laga fiskfärs med olika variation

Ångkokare som du kan röka i

Får vi presentera en liten ”smartis”, en ångkokare, enkel insats för ångkokning i egen panna. Det är den bra på och helt okomplicerad. Men den kan också användas som för att röka. Lax äter vi numera mycket oftare än förr, då den var en vårprimör kokt kall lax tillsammans med sparris, färskpotatis och gräddmajonäs. Nu kan du i stället prova en tillagning med att röka lax hemma. Du behöver en insats för ångkokning. Den kan anpassas efter storleken på din stekpanna genom att fälla ut eller in vingarna , se bilden . Rökspånen lägger du under insatsen, eftersom där finns ben som håller den uppe. Du behöver också ett lock till stekpannan  

ångkokarinsats i metall
ångkoka eller röka

Gör så här för att röka lax

Ta mittbiten på laxen (eller bitar av den portionsstyckade frysta) och lägg i saltlake (1 msk salt /L vatten) under 3-4 timmar, tag upp låt den rinna av. Strö ut 1 dl rökspån jämt i en tjockbottnad stekpanna (finns hos Köksshopen). Ställ en ångkokarinsats i pannan. Lägg den avrunna och avtorkade laxen på insatsen. På med lock. Kör upp värmen så att spånen börjar småryka. Sänk värmen och dra på fläkten för fullt. Låt sakta gå 20-30 minuter. Servera med hemmagjord potatis sallad. Gör rikligt med lax och servera kall dagen efter.

 

Så mer mat… vi skall ju äta fisk oftare än vi gör men definitivt inte den från Östersjön. Ica har en mycket bra frusen torsk, som vi brukar använda. Klassad MFC Certifierat hållbart fiske. Här följer tre supergoda recept, som är som vi tycker att mat ska vara, ärlig, god, och enkel.

Utgå från en Fiskfärs.

  • 400 g fiskfilé i mindre bitar, blanda gärna lax och vit fisk (torsk/kolja )
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 dl kaffegrädde
  • 1 dl vispgrädde
  • Nymalen vitpeppar.

Kör fisk och salt i matberedare, fortsätt med potatismjöl och grädde och kör tills du får en slät färs, smaksätt med vitpeppar. Fiskfärsen kan du sedan använda till exempelvis Paté, eller fiskburgare

Paté

Smöra 1 ½ l brödform, fyll med färsen, släta till.  Grädda i ugnen vid 175 C under ca 1 timma. Kyl patén och servera kall, med lättkokt kall nyttig broccoli ( Ben forte) samt svart vitlöks majonnäs. (se receptfliken hemsidan)

Stekta fiskburgare.

Forma färsen med en matsked och platta till dem som burgare. Du kan också använda en hamburger form så blir de både lika tjocka och samma diameter. Stek dom i smör. Servera på kavring med rårivna morötter smaksatt med riven ingefära.

 Gilla oss på nätet så vi får fart på facebook. Där är vi ganska dåliga, men vi skall jobba på det.

Med vänlig hälsning Från PIA&LARS i Köksshopen

koksshopen.se

info@koksshop.se

0706613208

 

 

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.