Granskottstider, plocka och gör syrup, socker, salt, olja och sätt till brännvin

Plocka granskott

Nu , precis nu slår granskotten ut här hos oss. Det kan naturligtvis variera beroende på var i landet du bor. Det är viktigt att du passar på, det är bara under en kort period du skall plocka och använda de späda skotten, de ljusgröna lena svansarna. Vi började med att köpa och sätta små svenska granplantor för framtiden. Sedan tog vi  en tur för att leta efter granar. (Glöm inte att fråga markägaren om du får ta några granskott) . Det tog bara en liten stund att plocka  en halv påse full som vi tog med hem, la  i en sil som placerades i vasken med  högt kallt vatten. Då flyter smådjur, som fanns i skotten, upp och vi tar upp dem med en hålslev eller skopa. Sedan får skotten stå och rinna av.

Gör smaksättare, olja och brännvin av granskotten

För att hantera granskotten behöver du en glasburk på cirka 1  liter  med lock. Vi börjar med smaksättarna.  Syrupen gör du genom  att blanda halva  burken med  granskott och halva burken ekologiskt socker. Du varvar i olika lager. Knäpp på locket, skaka burken då och då  och låt stå . För granskottssalt gör du på liknande sätt. Använd grovt salt, gärna grovt medelhavssalt.  Granskottsoljan är lite annorlunda. Den använder man att smörja in sig med och är bra mot kalla fötter och händer, sätter fart på cirkulationen.  Tag som tidigare halva burken granskott och halva burken ekologisk rapsolja. Granskotten mortlar du innan du stoppar dem i burken, förslut burken. Slutligen för essens till granskottsbrännvin fyll ½ burken med granskott och 1 deciliter enbär, häll på 70 cl vodka eller renat brännvin.  

Samtliga burkar har vi ställt i fönsterkarmen och där skall de få stå i  3 veckor .  Fortsättning följer, Vi återkommer

 

Behöver du franskt medelhavssalt ? http://koksshopen.se/produkter/matvaror/salt-kryddor/franskt-medelhavssalt-1000-g.html

Behöver du en ny mortel ? http://koksshopen.se/produkter/laga-mat/bereda/mortel/apilcos-mortel-i-porslin-av-hog-kvalitet.html

 

 

Lämna en kommentar

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.