Squash

 

Zuccini Romanesco, Cucurbita Pepo L

Squash

Squash, courgettes eller zucchini samma grönsak men på olika språk. Hur som helst så mognar den nu och brukar ge rika skördar. Viktigt är att inte låta dem växa sig för stora, 150 – 200 gram och inte längre än 150 – 200 mm. På 70 talet odlade vår son squash, lät dem växa till 3 – 4 kg, skördade och gav bort till sin mormor och farmor som naturligtvis blev jätteglada men hade absolut ingen aning vad göra med dem. Låt bara en squash växa sig så stor för att använda kärnorna till nästa års sådd.

I år har vi testat en ny sort squash, Zuccini  Romanesco Roms räfflade zuccini. Mycket produktiv sort med krämig konsistens och fantastisk smak. Skördas när den är 10-15 cm allstå lite mindre än vanlig squash. Fröer finns på www.gourmetgarage.se

Nu till recepten på olika tillagning av squash

Recepten räcker till 6 portioner, är enkla, snabba och lätta att laga efter.

Squash från Italien.

Zuccini al Burro.  6 portioner. Skär 12 zuccini i 2 cm sneda bitar. Fräs med ½ dl salvia blad i 3 msk smör ett par minuter. Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar. Strö över 6 msk nyriven parmesanost.

Squash från Frankrike.

Gratin de courgettes   Skiva 6 i 7-8 mm tjocka skivor, låt koka upp snabbt,  kallspola, låt rinna av och torka på hushållspapper eller handduk. Vispa 3 ägg med 30 cl mjölk,75 gr riven herrgårdsost samt 3 dl crème fraîche. Fördela courgettes skivorna snyggt i 6 smorda gratängformar, häll över äggblandningen Och ställ in i ugnen ca 25 min vid 200 C , salta och peppra.

Squash från Köksshopen på Västerjär i Trelleborg.

Pasta med hälften kolhydrater.

Koka 240 gram pasta al dente, kallspola och låt rinna av. Skär 6 squash till samma form som pastan. Värm pastan i lite olivolja. Lägg i squashen och sväng runt någon minut. Salta och peppra. Strö över nyriven parmesanost.F

Squashplättar.

Riv ner 6 squash i en handduk och vrid så att vätskan rinner av. Blanda med 2-3 ägg och 2-3 dl riven ost till en ganska fast smet. Salta och peppra. Klicka ut och stek frasiga i olivolja.

Squash och grönsaksterrin

500 gram squash, morötter, gröna ärtor eller bönor, röd paprika och färsk gul lök. Förväll 1800 gram ansade och skivade grönsaker i någon minut. Kallspola och låt rinna av väl. Blanda 6 ägg med 1 ½ dl crème fraîche, 250 gram riven getost med 3 dl riven herrgårdsost. Salta och peppra. Blanda allt i en oljad ugnsform. Grädda  i en 225 C varm ugn under ca 30 minuter.  Kan ätas både kall och varm.

För beredning av squash

Bra att ha vid beredning, en riktig grönsakskniv http://koksshopen.se/produkter/laga-mat/knivar/skalkniv-gronsakskniv/

En gratängform för en portion http://koksshopen.se/produkter/laga-mat/i-ugnen/ugnsformar/ugnsform-med-oron-13-cm.html

Gratängform på 2 L  http://koksshopen.se/produkter/laga-mat/i-ugnen/ugnsformar/gratangform-2-l.html

Gatängform 4 L  http://koksshopen.se/produkter/laga-mat/i-ugnen/ugnsformar/gratangform-4-l.html

Gratängform 5L  http://koksshopen.se/produkter/laga-mat/i-ugnen/ugnsformar/gratangform-5-l.html

Vanlig Squash

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.